fbpx

6 tips om succesvol te netwerken

Netwerken

We mogen nu dan niet fysiek netwerken, deze blog geeft ook interessante tips om online te netwerken. Want of je nu samenkomt via videocall, of “in het echt” – je loopt tegen hetzelfde aan.

Je kent het wel, het vooruitzicht om naar een netwerkevenement te gaan waar je niemand kent. Het kan je angst inboezemen, zelfs bij de meest zelfverzekerde persoonlijkheden. Maar toch is netwerken één van de meest efficiënte manieren om een sterke business uit te bouwen en een vertrouwensband met potentiële klanten op te bouwen. Ondanks de digitale vooruitgang, is het namelijk nog steeds zo dat mensen zaken willen doen met mensen die ze sympathiek vinden én vertrouwen. Katlijn Voordeckers omschrijft dat laatste mooi in haar boek “VermerkVuldig: de “Know – Like – Trust”- factor

In een maatschappij waarbij eerste indrukken binnen enkele seconden worden gevormd, is het zeer waardevol om je (online) netwerkvaardigheden steeds te verbeteren om zo je business én je carrière naar het volgende niveau te brengen. Dit is zowel belangrijk voor ondernemers, als voor intrapreneurs. We zetten voor jou graag enkele basis network etiquette regels op een rijtje, die je zelfvertrouwen een boost geven en waardoor je netwerkevenementen, online of net fysiek, echt wel leuk kunt gaan vinden. 

1. Zorg dat je een doel hebt

Je bezoekt geen netwerkevenementen voor gratis hapjes en drankjes, of omdat je vrienden gaan. Nee, je wil er je zaak mee laten groeien! Daarom is het belangrijk om goed af te wegen of een uitnodiging tot een netwerkevenement interessant is. Stel hierbij de volgende vragen: Wie zal er aanwezig zijn? Welke opportuniteiten (ook op lange termijn) kunnen zich aandienen? Wil je nieuwe contacten leggen, of huidige contacten versterken? Misschien wel je wel meer informatie over een bepaald marktsegment ontdekken? 

Van zodra je jouw netwerkdoelen hebt vastgelegd, en welke netwerkevenementen je bezoekt, kies dan wie je daar graag kan ontmoeten en hoe je ze zal benaderen. Als het een fysiek netwerkevenement is: vergeet dan ook zeker je visitekaartjes niet!

2. Zorg dat je aanspreekbaar bent

Verstop je niet bij het buffet of in een hoekje van de zaal. Zorg dat mensen je kunnen zien, relax en zet een glimlach (zeker als mensen naar je kijken). Dat maakt je sympathiek en je zal sneller aangesproken worden. Komt er iemand naar je toe, maak oogcontact, glimlach en geef een stevige handdruk, maar daarover later in dit artikel meer. Die mobiele telefoon? Stop die even weg als je wil. Het ziet er niet zo fraai uit wanneer je je mails zit te lezen om zo “druk” te lijken. 

Hetzelfde geldt voor online netwerken: zet je video aan – zodat mensen jou kunnen zien en die sympathieke indruk van jou kunnen ontdekken.

3. De perfecte handdruk

Een zelfverzekerde handdruk is essentieel bij een eerste indruk. Je wil absoluut niet dat mensen jouw handdruk gaan vergelijken met het vasthouden van een dode vis… Ok, ik overdrijf, maar toch… Een goede, stevige handdruk straalt vertrouwen en verbinding uit. Je nieuwe gesprekspartner heeft dan gelijk een positief beeld van jou. 

Maar wat is nu de perfecte handdruk? Wanneer je zit, sta dan altijd even recht om iemand de hand te drukken. Reik je hand naar de andere persoon en houd, al glimlachend, oogcontact. Zorg ervoor dat de stevigheid van je handdruk vergelijkbaar is met die van de andere persoon. Niet te stevig, maar ook niet te slap. 

4. Start de conversatie met een vraag

Heel wat mensen vinden het leuk om over zichzelf te praten, stel daarom een vraag die een langer antwoord vereist dan “ja” of “nee”. Het is de ideale manier om een conversatie te starten. Enkele voorbeelden van open vragen: “Hoe ben je gestart als … ?” of “Kun je wat meer vertellen over wat je doet?

Luister aandachtig naar het antwoord en stel bijkomende vragen om de conversatie helemaal van de grond te brengen. Toon interesse in de andere persoon en zet hen aan om verder te vertellen door tijdens het gesprek te knikken en te glimlachen op de juiste momenten. Toch geen vragen meer? Dan kun je ook een statement gebruiken, zoals: “vertel verder” of “dat lijkt me interessant”.

5. zorg voor een goede “ELEVATOR PITCH”

Op elk netwerkevenement zal je gevraagd worden om wat meer over jezelf en het bedrijf waarvoor je werkt te vertellen. Om zo veel mogelijk uit deze korte gesprekken te halen, is het belangrijk om een goede “elevater pitch” te gaan bedenken. Dit is een korte speech van ongeveer 30 seconden die samenvat WIE je bent, WAT je doet en WAAROM je dat doet. De perfecte elevator pitch kun je alleen bedenken als je een duidelijk doel voor ogen hebt. 

Enkele tips om mee aan de slag te gaan:

• Wees innovatief en creatief in de manier waarop je jezelf voorstelt;
• Vertel mensen over de voordelen van jouw product en/of dienst. Kwaliteit, goedkoop, etc. zijn te cliché, vertel over de unieke eigenschappen van jouw product of dienst;
• Waar ben je goed in? Zet je sterktes extra in de kijker;
• Hou het kort en krachtig. Verbloem niet en gebruik geen te grote woorden waar je over kunt struikelen. 

Waak erover dat je geen te commerciële sales talk gebruikt of het gesprek monopoliseert. Je bent aanwezig op een netwerkevenement om nieuwe mensen te leren kennen en connecties op te bouwen. 

6. Volg op!

Het doel van netwerken is om nieuwe professionele opportuniteiten te creëren, waardoor jouw zaak groeit en/of je carrière een boost krijgt. Als je iemand ontmoet die interessant is om jouw doelen te bereiken, wissel dan zeker visitekaartjes uit. Stuur de dag nadien een e-mail om connectie te maken en spreek dan verder af (fysiek of in een telefoongesprek) om te bespreken wat jullie voor elkaar kunnen betekenen. 

Onnodig te zeggen dat het belangrijk is om deze e-mail correct op te maken met een degelijke aanspreking. Ook is het belangrijk om de spelling- en grammaticaregels in acht te nemen en geen sms-taal te gaan gebruiken. Zet de voordelen voor de tegenpartij extra in de kijker, en focus niet enkel op jouw professionele noden. Netwerken is het startpunt van een nieuwe professionele relatie, efficient opvolgen zorgt voor een versterking van deze relatie. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *