fbpx
afternoon tea

Exact 2 jaar geleden, op kerstavond 2018, ging op EclipsTV mijn tv-programma “Thee met een Verhaal in première. De eerste aflevering ging over hoe je de perfecte afternoon tea host, waarom het absoluut geen high tea is en… hoe je scones eet. Kijk je mee?

Aflevering 1 van Thee met een Verhaal op EclipsTV. Thema: Afternoon Tea

Als we aan thee denken, denken we automatisch aan Engeland, het Verenigd Koninkrijk. Want geef toe, die Engelsen leven op thee en geloven ook dat een goede kop thee alle problemen kan oplossen of dingen kan verzachten. Een ultiem voorbeeld hiervan is de nacht dat Lady Di stierf. Energieleveranciers merkten die nacht een aanzienlijke verhoging van het elektriciteitsverbruik… omdat iedereen zijn waterkoker aanzette om het nieuws te laten bezinken… met een kopje thee. Maar ook voor mooie momenten zullen ze hun kopje thee zetten om te vieren. 

Ben je al eens in het VK geweest? Dan heb je misschien ook al eens genoten van een heerlijke afternoon tea. Een moment thee-tijd in de namiddag, met scones, hartigheden én zoetigheden. Schrijver Henry James omschreef afternoon tea als een van de leukste momenten in het leven. Geef toe, wat is er leuker dan een fijn theemoment delen?

Vandaag gaan wij samen een traditionele afternoon tea opzetten, om heerlijk van te genieten samen met familie en vrienden. Haal die theeserviezen en étagères maar uit de kast, het is tijd voor thee!

Geen high tea

Ik hoor jullie al denken, is dat geen high tea? Nee hoor, dat is een algemene misvatting. Een high tea is de avondmaaltijd van de Engelsen. Daar zeggen ze ook vandaag nog: “I’m going home for tea”, dus om te genieten van een avondmaaltijd, zonder scones en zonder zoetigheden. 

Scones

Afternoon tea dus! Wat hebben we nodig? Eerst en vooral: scones! Hoewel ze pas sinds het begin van vorige eeuw deel uitmaken van een echte afternoon tea, zijn ze onmisbaar bij een echte afternoontea. Ik voorzie er altijd twee per persoon. Het is een vrij zwaar gebak, gemaakt met botermelk. Een goede scone maken, het is niet iedereen gegeven. Nochtans is het geen moeilijk recept, maar het deeg mag vooral niet te sterk worden gekneed. Zo kunnen ze mooi rijzen in de oven. Een makkelijk recept vind je in mijn boek, But First Tea.

Het is een recept dat ik in Ierland kreeg van een lieve dame toen ik daar woonde.

Scones worden traditioneel gegeten met clotted cream en jam. Het liefst van al met aardbeien. Clotted cream wordt bij ons vaak vertaald als slagroom, maar dat is helemaal niet. Clotted cream is zwaarder, en ook vetrijker, maar ook zoveel lekkerder dan, een ware delicatesse. Het grootste verschil is dat slagroom niet verhit wordt bij het productieproces, clotted cream wel. Eerst wordt volle koemelk au-bain-marie of door stoom verhit en dan laten ze die afkoelen. Er vormt zich een korst, waardoor het geheel er wat korrelig uit ziet. Vandaar: clotted cream. 

Je kunt de scones, met de cream en de jam ook perfect alleen eten. Dan noemen ze dat in Engeland een Cream Tea. Wist je trouwens dat het niet zomaar eender is hoe je deze eet? Daar kom ik straks nog even op terug. 

Hmm hartig

Volgende stap: hartige finger sandwiches. Hier kun je heel creatief mee zijn. Het hoeven niet noodzakelijk enkel boterhammen te zijn die je in reepjes of driehoekjes zijn. Belangrijk is dat er 3 verschillende soorten zijn. Ik ga voor klassiek, en kies voor 3x verschillende beleg. Coronation chicken, Eiersalade en natuurlijk komkommer met kruidenkaas. Als het kan, dan kies ik voor 3 verschillende soorten brood, zodat het verschil ook duidelijk is op het bord. Je kunt ook een van de soorten sandwiches vervangen door quiche, een theekopje soep, Kies ook eens voor crackers of stengels in hummus. Laat je creativiteit de vrije loop. 

Coronation Chicken is zo een typisch Engels beleg. Het is gekookte of gebraden kippenfilet versneden in kleine stukjes, gemengd in mayonaise met currykruiden, ½ theelepel kaneel, een vleugje zwarte peper en een eetlepel lemon curd. En uiteraard enkele rozijntjes. Ik maak deze meestal een dag op voorhand, zodat de smaken al een nachtje op elkaar hebben kunnen inwerken.

Hetzelfde met de eiersalade. Die maak ik ook graag vers, omdat ik er dan bij kan doen wat ik zelf wil. Om het wat pittiger te maken, voeg ik er altijd wat cayennepeper aan toe. 

Iedereen kent wel de komkommer sandwiches toch? Kruidenkaas en daarbij dunne schijfjes komkommer. JEUGDSENTIMENT! 

Als ik jullie een kleine tip mag meegeven, maak de sandwiches echt maar last-minute, anders gaan ze uitdrogen. 

En dan is er zoet…

Ook hier kun je weer variëren met wat je zelf lekker vindt: chocomousse in een glaasje, macarons, cupcakes… zolang het maar klein en fijn is zodat je geen bestek nodig hebt om het te eten. 

Van een schone tafel kan je beter eten

Al het eten is klaar. Nu nog mijn tafel dekken. Beleving is alles toch? Dus, bij elkaar passende theetasjes, theepot en aperitiefglaasjes. In een van de volgende afleveringen maken we een theecocktail, zonder alcohol, die ik vandaag al ga serveren.

Als je je vriend(in)nen echt omver wil blazen, dan zoek je op het internet ook enkele leuke manieren van servetten vouwen. Ik heb deze in de vorm van een roosje gekozen, omdat ze zo mooi bij het geheel passen en het is eigenlijk echt niet moeilijk om te doen. En uiteraard een praline om in de juiste sfeer te komen. Van een afternoon tea zal je zeker en vast niet vermageren, maar hey, eens goed zondigen moet kunnen toch? 

Als thee serveer ik een persoonlijke favoriet: een klassieke Earl Grey. Dat is een mengeling van verschillende soorten Indische zwarte thee en daarbij bergamot. Van de geur van bergamot krijgt ons humeur een boost, altijd bij de geur van citrusvruchten trouwens.

Thee etiquette

Toen ik in Londen theeles volgde, kreeg ik ook de gebruikelijke etiquette mee. Het ergste wat ik ooit heb gedaan tijdens een afternoon tea, was mijn napkin, mijn servet, op mijn zeteltje leggen in plaats van op de tafel. Net omdat ik de mooie tafeldoek niet wilde vuil maken. Blijkt dat dus een grove belediging te zijn, want de stoel kun je niet reinigen, de tafeldoek wel. Ik beloof plechtig. Ik zal het nooit meer doen. 

But first, Tea!

Alles staat klaar, enkel de thee nog. Hebben jullie dit ooit meegekregen thuis, dat je eerst je theepot moet opwarmen, alvorens de thee te zetten? Dat leerde ik in Engeland. Je thee zal dan beter smaken, en echt, sinds ik dat op die manier doe, is dat ook zo. Tijdens afternoon tea serveer ik altijd een grote theepot, dan kunnen mijn gasten, nadat ik als gastvrouw de eerste tas heb uitgeschonken, bijschenken zo veel ze zelf willen. 1 koffielepel thee per tas, zeer goed gevuld, en, zeer cliché, eentje extra voor de pot. Geen kokend water erover, want het is echte thee. Zwarte thee maak je met water van 90°C (of je water laten koken en 1 minuut wachten), en dan 2 minuutjes laten infuseren. Filtertje eruit. En op het verwarmingselement. 

Wist je dat…

Nog een laatste wist-je-datje voor ik afsluit: wist je trouwens dat je nooit je pinkje mag heffen bij het thee drinken. Dat is heel arrogant en doe je enkel als je je beter voelt dan de persoon naast je. Dat gaan we dus niet doen.

Tot volgend theemoment!

Liefs
Jess

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *